Zdrowe Jedzenie

JADŁOSPIS PRZEDSZKOLA W KUŹNICY

Nie stosujemy konserwantów, stosujemy przyprawy naturalne.
Woda mineralna niegazowana do picia dostępna przez cały dzień na salach.

Jadłospis dla stołówki szkolnej Przedszkola i Szkoły Podstawowej w Kuźnicy       od 14.11 do 18 .11.2022

Stosujemy przyprawy naturalne.   Woda mineralna niegazowana do picia dostępna jest przez cały dzień na salach.

Data Menu stołówki przedszkolno-szkolnej ALERGENY
Poniedziałek

14.11.

2022

ŚNIADANIE Pieczywo z masłem ,pasztet drobiowy, ogórek kiszony, kawa zbożowa na mleku. 1,3,7,
OBIAD Zupa jarzynowa, jajko w sosie śmietanowym ,ziemniaczki tłuczone z masełkiem ,sałatka z pomidora , kompot ,mus owocowy. 1,7,9
PODWIECZOREK Płatki kółeczka miodowe na mleku, żurawina suszona. 3,7
Wtorek

15.11

2022

ŚNIADANIE Pieczywo z masłem ,kiełbasa łysecka ,papryka ,bawarka. 1,3,7
OBIAD Zupa pomidorowa z ryżem ,medaliony drobiowe, ziemniaki, sałatka z kiszonego ogórka z czerwoną cebulką i jabłkiem, kompot .
PODWIECZOREK Serek Bakuś truskawkowy ,chrupki kukurydziane ,owoc . 1,3,7
Środa

16.11.

2022

ŚNIADANIE Zupa mleczna -makaron literki ,bułka chałka z dżemem, marchew do chrupania. 1,3,7
OBIAD Zupa koperkowa z kluseczkami, gulasz z warzywami, kasza jęczmienna, sałatka kopenhaska, kompot . 1,7,9
PODWIECZOREK Jabłko pieczone z miodem i żurawiną ,ciasteczko zbożowe z morelami. 3,7
Czwartek

17.11.

2022

ŚNIADANIE Pieczywo z masłem, polędwica korycińska ,ogórek kiszony ,herbata z cytryną. 1,3,4
OBIAD Zupa rosół z makaronem, podudzie kurczaka pieczone, frytki, surówka z marchewki z jabłkiem, kompot z owoców mieszanych. 1,3,7,9,
PODWIECZOREK Kisiel wiśniowy (wyrób własny), chrupki kukurydziane ,jabłko. 3, 1
Piątek

18.11.

2022

ŚNIADANIE  Bułeczka z masłem, ser żółty, kakao na mleku ,papryka do chrupania. 1,3,7
OBIAD Barszcz czerwony ,kostka rybna panierowana ,ziemniaczki tłuczone, surówka z czerwonej kapusty z jabłkiem, kompot. 1,3,4,9
PODWIECZOREK Płatki kukurydziane na mleku ,rodzynki. 1,7
Alergen nr. 1 – Ziarna zbóż zawierające GLUTEN, tzn. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz czy też pszenica kamut, a także ziarna odmian hybrydowych powyższych zbóż, jak również produkty przygotowane na ich bazie
Alergen nr. 3 – JAJA i produkty pochodne;
PiAlergen nr. 4 – RYBY i produkty pochodne                                                            
Alergen nr. 5 – ORZESZKI ZIEMNE (arachidowe) i produkty pochodne            Alegen nr 9 – Seler i produkty pochodne
Alergen nr. 7 – MLEKO i produkty pochodne (łącznie z laktozą)


Poszczególne składniki mogą ulec zmianie.
Tabela z alergenami – przy jadłospisie. Liczby od numeru 1 do14 oznaczają alergeny w potrawie. Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.

Sporządziły: Intendentka, kucharka.
Rozmiar czcionki
Kontrast