Zdrowe Jedzenie

JADŁOSPIS PRZEDSZKOLA W KUŹNICY

Nie stosujemy konserwantów, stosujemy przyprawy naturalne.
Woda mineralna niegazowana do picia dostępna przez cały dzień na salach.

Jadłospis dla stołówki Przedszkola i Szkoły Podstawowej w Kuźnicy       od 15.05. do 19.05.2023      Stosujemy przyprawy naturalne.

Woda mineralna niegazowana do picia dostępna jest przez cały dzień na salach.

Data Menu stołówki przedszkolno-szkolnej ALERGENY
Poniedziałek

15.05.

2023

ŚNIADANIE Pieczywo mieszane z masłem, polędwica krucha, ogórek zielony, herbata z cytryną słodzona miodem. 1,3,7,
OBIAD Zupa ogórkowa, risotto z kiełbaską z warzywami i ketchupem, kompot wieloowocowy. 1,7,9
PODWIECZOREK Kasza manna na mleku z sokiem malinowym. 3,7
Wtorek

16.05.

2023

ŚNIADANIE Bułeczka wieloziarnista z serkiem waniliowym, kakao, jabłko. 1,3,7
OBIAD Zupa jarzynowa, medaliony drobiowe z warzywami, sałatka z pomidora z cebulką, ziemniaki, kompot z czarnej porzeczki. 1,3,7,9
PODWIECZOREK Płatki na mleku (kukurydziane), rodzynki. 1,3,7
Środa

17.05.

2023

ŚNIADANIE Zupa mleczna – zacierka, bułeczka z masłem i dżemem truskawkowym. 1,7
OBIAD Zupa serowa, kiełbasa biała pieczona z majerankiem, ziemniaki, surówka z kapusty pekińskiej z papryką i ogórkiem, kompot z owoców mieszanych. 1,7,9
PODWIECZOREK Jabłko pieczone z miodem i rodzynkami. 7,3
Czwartek

18.05

2023

ŚNIADANIE Śniadanie typu szwedzki stół: wędlina, ser żółty, jajeczko, warzywa, kawa Inka. 1,7
OBIAD Zupa koperkowa z kluseczkami, klopsik w sosie pomidorowym, kasza jęczmienna, sałatka wiosenna, kompot wieloowocowa. 1,3,7,9,
PODWIECZOREK Płatki zbożowe na mleku (czekoladowe kulki), ciastko z morelą. 3,7
Piątek

19.05.

2023

ŚNIADANIE Pasta z makreli, ogórek kwaszony, jabłko. 1,3,7
OBIAD Zupa fasolowa z majerankiem, racuchy drożdżowe z jabłkami, kompot z owoców mieszanych,  jogurt owocowy. 3,7,9
PODWIECZOREK Kanapki z serem żółtym, papryka do chrupania. 1,3,7
Alergen nr. 1 – Ziarna zbóż zawierające GLUTEN, tzn. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz czy też pszenica kamut, a także ziarna odmian hybrydowych powyższych zbóż, jak również produkty przygotowane na ich bazie
Alergen nr. 3 – JAJA i produkty pochodne;
Alergen nr. 4 – RYBY i produkty pochodne                                                            
Alergen nr. 5 – ORZESZKI ZIEMNE (arachidowe) i produkty pochodne            Alegen nr 9 – Seler i produkty pochodne


Poszczególne składniki mogą ulec zmianie.
Tabela z alergenami – przy jadłospisie. Liczby od numeru 1 do14 oznaczają alergeny w potrawie. Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.

Sporządziły: Intendentka, kucharka.
Rozmiar czcionki
Kontrast