Zdrowe Jedzenie

JADŁOSPIS PRZEDSZKOLA W KUŹNICY

Nie stosujemy konserwantów, stosujemy przyprawy naturalne.
Woda mineralna niegazowana do picia dostępna przez cały dzień na salach.

Jadłospis dla stołówki Przedszkola w Kuźnicy       od 15.04. do 19.04.24     Stosujemy przyprawy naturalne.  Woda mineralna niegazowana do picia dostępna jest przez cały dzień na salach.

Data Menu stołówki przedszkolno-szkolnej: ALERGENY
Poniedziałek

15.04.

2024

ŚNIADANIE Pieczywo mieszane z masłem, polędwica korycińska, sałata, ogórek zielony, herbata z cytryną słodzona miodem. 1,7,9
OBIAD Zupa z soczewicy, naleśniki z serem i śmietaną, kompot wieloowocowy, jabłko. 1,7,9
PODWIECZOREK Pieczywo z ziarnami, kabanoski, pomidorki koktajlowe, bawarka. 1,3,7
Wtorek

16.04.

2024

ŚNIADANIE Zupa mleczna – zwierzątka, bułeczka wieloziarnista z masłem i dżemem truskawkowym, marchew do chrupania. 1,3,7
OBIAD Zupa kalafiorowa, pulpeciki w sosie śmietanowym z koperkiem, kasza jęczmienna, sałata ze śmietaną, kompot z czerwonej porzeczki. 1,3,7,9
PODWIECZOREK Wiosenne kanapeczki z pasztetem domowym i nowalijkami ( sałata, rzodkiewka, pomidor), kawa zbożowa na mleku. 1,3,7
Środa

17.04.

2024

ŚNIADANIE Parowki z szynki na gorąco z ketchupem, pieczywo mieszane, papryka do chrupania. 1,7
OBIAD Zupa pomidorowa, medaliony drobiowe z warzywami, mizeria, ziemniaki tłuczone z masełkiem, kompot wieloowocowy. 1,7,9
PODWIECZOREK Koktajl wiśniowy (wyrób własny), chrupki kukurydziane. 1,7,3
Czwartek

18.04.

2024

ŚNIADANIE ,,Szwedzki stół” – dzieci same komponują kanapeczki- pieczywo mieszane, wędlina, jajeczko gotowane, ser żółty, dżem, ogórki zielone,  kolorowa papryka, herbata z cytryną i miodem. 1,7
OBIAD Zupa owocowa z makaronem, bigos z mięsem i kiełbaską, ziemniaki, soczek jabłkowy. 1,3,7,9,
PODWIECZOREK Ryż na słodko ze śmietana i cynamonem, herbatka owocowo-ziołowa.
Piątek

19.04.

2024

ŚNIADANIE Pieczywo mieszane z ziarnami, pasta z jajek ze szczypiorkiem, kawa zbożowa na mleku, papryka do chrupania. 1,3,7
OBIAD Rosołek ryżowy z koperkiem, chrupiący burger rybny, puree z ziemniaków, surówka z kapusty pekińskiej z ogórkiem kiszonym i papryką, kompot z czarnej porzeczki. 1,3,4,7,9
PODWIECZOREK Płatki na mleku ( kulki czekoladowe), ciasteczko zbożowe z jagodą. 1,7
Alergen nr. 1 – Ziarna zbóż zawierające GLUTEN, tzn. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz czy też pszenica kamut, a także ziarna odmian hybrydowych powyższych zbóż, jak również produkty przygotowane na ich bazie
Alergen nr. 3 – JAJA i produkty pochodne;
Alergen nr. 4 – RYBY i produkty pochodne                                                            
Alergen nr. 5 – ORZESZKI ZIEMNE (arachidowe) i produkty pochodne        Alergen nr 7 – MLEKO         Alegen nr 9 – SELER i produkty pochodne


Poszczególne składniki mogą ulec zmianie.
Tabela z alergenami – przy jadłospisie. Liczby od numeru 1 do14 oznaczają alergeny w potrawie. Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.

Sporządziły: Intendentka, kucharka.
Rozmiar czcionki
Kontrast