Jadłospis dla stołówki Przedszkola w Kuźnicy od 15.04. do 19.04.24 Stosujemy przyprawy naturalne. Woda mineralna niegazowana do picia dostępna jest przez cały dzień na salach.
Data | Menu stołówki przedszkolno-szkolnej: | ALERGENY | |||
Poniedziałek
15.04. 2024 |
ŚNIADANIE | Pieczywo mieszane z masłem, polędwica korycińska, sałata, ogórek zielony, herbata z cytryną słodzona miodem. | 1,7,9 | ||
OBIAD | Zupa z soczewicy, naleśniki z serem i śmietaną, kompot wieloowocowy, jabłko. | 1,7,9 | |||
PODWIECZOREK | Pieczywo z ziarnami, kabanoski, pomidorki koktajlowe, bawarka. | 1,3,7 | |||
Wtorek
16.04. 2024 |
ŚNIADANIE | Zupa mleczna – zwierzątka, bułeczka wieloziarnista z masłem i dżemem truskawkowym, marchew do chrupania. | 1,3,7 | ||
OBIAD | Zupa kalafiorowa, pulpeciki w sosie śmietanowym z koperkiem, kasza jęczmienna, sałata ze śmietaną, kompot z czerwonej porzeczki. | 1,3,7,9 | |||
PODWIECZOREK | Wiosenne kanapeczki z pasztetem domowym i nowalijkami ( sałata, rzodkiewka, pomidor), kawa zbożowa na mleku. | 1,3,7 | |||
Środa
17.04. 2024 |
ŚNIADANIE | Parowki z szynki na gorąco z ketchupem, pieczywo mieszane, papryka do chrupania. | 1,7 | ||
OBIAD | Zupa pomidorowa, medaliony drobiowe z warzywami, mizeria, ziemniaki tłuczone z masełkiem, kompot wieloowocowy. | 1,7,9 | |||
PODWIECZOREK | Koktajl wiśniowy (wyrób własny), chrupki kukurydziane. | 1,7,3 | |||
Czwartek
18.04. 2024 |
ŚNIADANIE | ,,Szwedzki stół” – dzieci same komponują kanapeczki- pieczywo mieszane, wędlina, jajeczko gotowane, ser żółty, dżem, ogórki zielone, kolorowa papryka, herbata z cytryną i miodem. | 1,7 | ||
OBIAD | Zupa owocowa z makaronem, bigos z mięsem i kiełbaską, ziemniaki, soczek jabłkowy. | 1,3,7,9, | |||
PODWIECZOREK | Ryż na słodko ze śmietana i cynamonem, herbatka owocowo-ziołowa. | ||||
Piątek
19.04. 2024 |
ŚNIADANIE | Pieczywo mieszane z ziarnami, pasta z jajek ze szczypiorkiem, kawa zbożowa na mleku, papryka do chrupania. | 1,3,7 | ||
OBIAD | Rosołek ryżowy z koperkiem, chrupiący burger rybny, puree z ziemniaków, surówka z kapusty pekińskiej z ogórkiem kiszonym i papryką, kompot z czarnej porzeczki. | 1,3,4,7,9 | |||
PODWIECZOREK | Płatki na mleku ( kulki czekoladowe), ciasteczko zbożowe z jagodą. | 1,7 | |||
Alergen nr. 1 – | Ziarna zbóż zawierające GLUTEN, tzn. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz czy też pszenica kamut, a także ziarna odmian hybrydowych powyższych zbóż, jak również produkty przygotowane na ich bazie | ||||
Alergen nr. 3 – | JAJA i produkty pochodne; | ||||
Alergen nr. 4 – | RYBY i produkty pochodne | ||||
Alergen nr. 5 – | ORZESZKI ZIEMNE (arachidowe) i produkty pochodne Alergen nr 7 – MLEKO Alegen nr 9 – SELER i produkty pochodne | ||||