Zdrowe Jedzenie

JADŁOSPIS PRZEDSZKOLA W KUŹNICY

Nie stosujemy konserwantów, stosujemy przyprawy naturalne.
Woda mineralna niegazowana do picia dostępna przez cały dzień na salach.

Jadłospis dla stołówki Przedszkola w Kuźnicy       od 19.02. do 23.02.24     Stosujemy przyprawy naturalne.  Woda mineralna niegazowana do picia dostępna jest przez cały dzień na salach.

Data Menu stołówki przedszkolno-szkolnej: ALERGENY
Poniedziałek

19.02.

2024

ŚNIADANIE Pieczywo mieszane z masłem, polędwica miodowa, ogórek zielony, herbata z cytryną słodzona miodem. 1,7,9
OBIAD Zupa pieczarkowa z kluseczkami, parówka z szynki zapiekana z serem żółtym i ziołami, puree z ziemniaków z koperkiem, kompot wieloowocowy, surówka z kapusty pekińskiej z papryką i ogórkiem kiszonym, kompot wieloowocowy, jabłko. 1,7,9
PODWIECZOREK Kasza manna na mleku z sokiem malinowym. 1,3,7
Wtorek

20.02.

2024

ŚNIADANIE Zupa mleczna (zacierka), bułeczka drożdżowa z dżemem. 1,3,7
OBIAD Pejzanka, medaliony drobiowe z warzywami, ziemniaki, sałata lodowa z sosem sałatkowym, kompot z czerwonej porzeczki. 1,3,7,9
PODWIECZOREK Jabłko pieczone z miodem, mix owoców suszonych ( morele, rodzynki, żurawina). 1,3,7
Środa

21.02.

2024

ŚNIADANIE Pieczywo z ziarnami, pasztet dworski, ogórek kiszony, kawa zbożowa na mleku. 1,7
OBIAD Zupa jarzynowa, pieczeń rzymska w sosie chrzanowym, kasza bul gur, marchewka z groszkiem, kompot z owoców mieszanych. 1,7,9
PODWIECZOREK Płatki zbożowe na mleku, ciasteczko z jagodą. 1,7,3
Czwartek

22.02.

2024

ŚNIADANIE ,,Szwedzki stół” – dzieci same komponują kanapeczki- pieczywo mieszane, wędlina, jajeczko gotowane, ser żółty, dżem, ogórki zielone,  kolorowa papryka, herbata z cytryną i miodem. 1,7
OBIAD Zupa pomidorowa z makaronem, kiełbasa biała pieczona z majerankiem, surówka biskupa, ziemniaki tłuczone z masełkiem, kompot wiśniowy, mandarynka. 1,3,7,9,
PODWIECZOREK Budyń waniliowy, kiwi.
Piątek

23.02.

2024

ŚNIADANIE Bułeczka alpejska z masłem, twarożek ze szczypiorkiem (wyrób własny), kakao, marchew do chrupania. 1,3,7
OBIAD Rosołek ryżowy z koperkiem, filet z miruny w jajku, surówka z kiszonek kapusty z marchewką i jabłkiem, kompot z czarnej porzeczki. 1,3,4,7,9
PODWIECZOREK Mini wafle z polewą malinową, mleko. 1,7
Alergen nr. 1 – Ziarna zbóż zawierające GLUTEN, tzn. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz czy też pszenica kamut, a także ziarna odmian hybrydowych powyższych zbóż, jak również produkty przygotowane na ich bazie
Alergen nr. 3 – JAJA i produkty pochodne;
Alergen nr. 4 – RYBY i produkty pochodne                                                            
Alergen nr. 5 – ORZESZKI ZIEMNE (arachidowe) i produkty pochodne        Alergen nr 7 – MLEKO         Alegen nr 9 – SELER i produkty pochodne


Poszczególne składniki mogą ulec zmianie.
Tabela z alergenami – przy jadłospisie. Liczby od numeru 1 do14 oznaczają alergeny w potrawie. Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.

Sporządziły: Intendentka, kucharka.
Rozmiar czcionki
Kontrast