Zdrowe Jedzenie

JADŁOSPIS PRZEDSZKOLA W KUŹNICY

Nie stosujemy konserwantów, stosujemy przyprawy naturalne.
Woda mineralna niegazowana do picia dostępna przez cały dzień na salach.

Jadłospis dla stołówki szkolnej Przedszkola i Szkoły Podstawowej w Kuźnicy       od 22.09 do 28 .09.2022

Nie stosujemy konserwantów, stosujemy przyprawy naturalne.   Woda mineralna niegazowana do picia dostępna jest przez cały dzień na salach.

Data Menu stołówki przedszkolno-szkolnej ALERGENY
CZWARTEK

22.09.2022

ŚNIADANIE Bułeczka z masłem, twarożek z rzodkiewką i szczypiorkiem ,bawarka . 1,7
OBIAD Zupa kalafiorowa, kotlet mielony ,kasza bulgur, jarzynka z buraczków czerwonych, kompot  wieloowocowy. 1,3,7,9
PODWIECZOREK Koktajl wiśniowy (wyrób własny),chrupki kukurydziane ,rodzynki. ,3
PIĄTEK

23.09.2022

ŚNIADANIE  Pieczywo mieszane z masłem, jajko gotowane, pomidor ,szczypiorek, bawarka. 1,3,7,9
OBIAD  Zupa barszcz czerwony, filet miruny w jajku ,ziemniaczki tłuczone z masełkiem, surówka z marchewki i pora z ziarnem słonecznika, kompot z owoców mieszanych. 1,3,7,9
PODWIECZOREK Płatki kulki czekoladowe  na mleku, owoc (żurawina suszona). 7
PONIEDZIAŁEK

26.09.2022

ŚNIADANIE Pieczywo mieszane z masłem, wędlina ,ogórek zielony, herbata z cytryną słodzona miodem. 1,7
OBIAD Zupa z soczewicy z majerankiem, zapiekanka z makaronu i kiełbasy z ketchupem ,sałatka z ogórka kiszonego, kompot z czarnej porzeczki, ciastko kakaowe. 7,9
PODWIECZOREK Zupa mleczna płatki kukurydziane, owoc. 1,3,7
WTOREK

27.09.2022

ŚNIADANIE Bułeczka  z masłem  ,ser żółty ,papryka ,kakao na mleku. 1.7
OBIAD Zupa rosół z natką pietruszki, podudzie kurczaka pieczone, frytki, surówka marchewka z jabłkiem, kompot truskawkowy. 3,7,9,
PODWIECZOREK Zupa mleczna- ryżowa, ciastko zbożowe, owoc. 1,7
ŚRODA

28.09.2022

ŚNIADANIE Pieczywo mieszane z masłem, kiełbasa żywiecka, ogórek zielony , kawa zbożowa na mleku. 1,3,4,7
OBIAD Zupa porowa, kasza jęczmienna ,pulpecik w sosie, surówka z pomidorów, kompot owocowy. 3,7,9
PODWIECZOREK Chałka z dżemem ,mleko ,rodzynki. 1,7
Alergen nr. 1 – Ziarna zbóż zawierające GLUTEN, tzn. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz czy też pszenica kamut, a także ziarna odmian hybrydowych powyższych zbóż, jak również produkty przygotowane na ich bazie
Alergen nr. 3 – JAJA i produkty pochodne;
Alergen nr. 4 – RYBY i produkty pochodne                                                            
Alergen nr. 5 – ORZESZKI ZIEMNE (arachidowe) i produkty pochodne            Aleggen nr 9 – Seler i produkty pochodne
Alergen nr. 7 – MLEKO i produkty pochodne (łącznie z laktozą)

Sporządziła: intendent, kucharka                                                                                                                                              Zatwierdził:



Poszczególne składniki mogą ulec zmianie.
Tabela z alergenami – przy jadłospisie. Liczby od numeru 1 do14 oznaczają alergeny w potrawie. Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.

Sporządziły: Intendentka, kucharka.
Rozmiar czcionki
Kontrast