Jadłospis dla stołówki Przedszkola w Kuźnicy od 19.02. do 23.02.24 Stosujemy przyprawy naturalne. Woda mineralna niegazowana do picia dostępna jest przez cały dzień na salach.
Data | Menu stołówki przedszkolno-szkolnej: | ALERGENY | |||
Poniedziałek
19.02. 2024 |
ŚNIADANIE | Pieczywo mieszane z masłem, polędwica miodowa, ogórek zielony, herbata z cytryną słodzona miodem. | 1,7,9 | ||
OBIAD | Zupa pieczarkowa z kluseczkami, parówka z szynki zapiekana z serem żółtym i ziołami, puree z ziemniaków z koperkiem, kompot wieloowocowy, surówka z kapusty pekińskiej z papryką i ogórkiem kiszonym, kompot wieloowocowy, jabłko. | 1,7,9 | |||
PODWIECZOREK | Kasza manna na mleku z sokiem malinowym. | 1,3,7 | |||
Wtorek
20.02. 2024 |
ŚNIADANIE | Zupa mleczna (zacierka), bułeczka drożdżowa z dżemem. | 1,3,7 | ||
OBIAD | Pejzanka, medaliony drobiowe z warzywami, ziemniaki, sałata lodowa z sosem sałatkowym, kompot z czerwonej porzeczki. | 1,3,7,9 | |||
PODWIECZOREK | Jabłko pieczone z miodem, mix owoców suszonych ( morele, rodzynki, żurawina). | 1,3,7 | |||
Środa
21.02. 2024 |
ŚNIADANIE | Pieczywo z ziarnami, pasztet dworski, ogórek kiszony, kawa zbożowa na mleku. | 1,7 | ||
OBIAD | Zupa jarzynowa, pieczeń rzymska w sosie chrzanowym, kasza bul gur, marchewka z groszkiem, kompot z owoców mieszanych. | 1,7,9 | |||
PODWIECZOREK | Płatki zbożowe na mleku, ciasteczko z jagodą. | 1,7,3 | |||
Czwartek
22.02. 2024 |
ŚNIADANIE | ,,Szwedzki stół” – dzieci same komponują kanapeczki- pieczywo mieszane, wędlina, jajeczko gotowane, ser żółty, dżem, ogórki zielone, kolorowa papryka, herbata z cytryną i miodem. | 1,7 | ||
OBIAD | Zupa pomidorowa z makaronem, kiełbasa biała pieczona z majerankiem, surówka biskupa, ziemniaki tłuczone z masełkiem, kompot wiśniowy, mandarynka. | 1,3,7,9, | |||
PODWIECZOREK | Budyń waniliowy, kiwi. | ||||
Piątek
23.02. 2024 |
ŚNIADANIE | Bułeczka alpejska z masłem, twarożek ze szczypiorkiem (wyrób własny), kakao, marchew do chrupania. | 1,3,7 | ||
OBIAD | Rosołek ryżowy z koperkiem, filet z miruny w jajku, surówka z kiszonek kapusty z marchewką i jabłkiem, kompot z czarnej porzeczki. | 1,3,4,7,9 | |||
PODWIECZOREK | Mini wafle z polewą malinową, mleko. | 1,7 | |||
Alergen nr. 1 – | Ziarna zbóż zawierające GLUTEN, tzn. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz czy też pszenica kamut, a także ziarna odmian hybrydowych powyższych zbóż, jak również produkty przygotowane na ich bazie | ||||
Alergen nr. 3 – | JAJA i produkty pochodne; | ||||
Alergen nr. 4 – | RYBY i produkty pochodne | ||||
Alergen nr. 5 – | ORZESZKI ZIEMNE (arachidowe) i produkty pochodne Alergen nr 7 – MLEKO Alegen nr 9 – SELER i produkty pochodne | ||||